Последният иск на държавата срещу Вълев е за 3 611 169 леваДело

...
Последният иск на държавата срещу Вълев е за 3 611 169 леваДело
Коментари Харесай

Георги Вълев от “Килърите” ската имущество за 3,6 млн. лв.

Последният иск на страната против Вълев е за 3 611 169 лв.


Дело за лишаване на добито от незаконна активност имущество на стойност 3,6 млн. лева от наказания до живот Георги Вълев от „ Килърите “ приключи не в интерес на страната, а на пандизчията. Разглеждането на проблема трябваше да се състои преди седмица в Окръжния съд във Велико Търново. Оповестяването на открития развой стана в „ Държавен вестник “ още през март. Оказа се обаче, че делото е прекъснато още преди месец, тъй като Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество /КПКОНПИ/,станала известна като „ Антикорупция “, не била завършила въпросната си инспекция в границите на законовия 10-месечен период.
 14-03  14-01  14-02
Оглавяваната държавна комисия от Пламен Георгиев към този момент е внесла тъжба в Апелативния съд във Велико Търново срещу прекратяването на делото против някогашния предприемач Георги Вълев. Самият Пламен Георгиев при аудиенция във Велико Търново неотдавна съобщи, че в страната към този момент има съдилища, които се базират на закрепен законов период от 10 до 13 месеца за инспекции за незаконно имане, с цел да приключват каузи. Искът на комисията за лишаване на добито от незаконна активност имущество против Вълев е бил импортиран още на 11 ноември 2010 година, когато той към този момент бе задържан и разследван за мокри поръчки като член на групата „ Килърите “. Тогава страната постави ръка върху негово имане за над 10 млн. лв. като поръчителство на предстоящ иск и когато той бъде наказан. Според „ Държавен вестник “ обаче последният иск на комисията е импортиран през февруари 2018 година Доживотната присъда на някогашния хотелиер влезе в действие в края на предходната година. Заради това „ Антокорупция “ възобнови желае си, а Темида огласи парцелите в „ Държавен вестник “.

И до момента в който институциите си трансферират топката, 60-годишният Вълев води каузи против лица и институции. Затворникът предявява искове като претендира за компенсации поради нарушени човешки права и уронване на положителното му име. Тъй като минава за безпаричен, съдът му назначава служебни бранители, а на процесите е воден от пандиза под засилена защита и ескорт от няколко автомобила с полиция и жандармерия.

В същото време имуществото му, което е несъмнено за конфискация, е изчислено на 3,6 млн. лева и е запорирано. Така страната за седем години прави три опита за изземване на имането на Вълев, само че все безрезултатно. Последният иск е за 3 611 169 лева за 41 парцела и парични суми на Вълев и фамилията му, добити от действия, за които не са потвърдени трудови приходи.

През 2011 година Окръжният съд запорира 54 парцела за близо 10 млн. лв. по искане на комисията за лишаване на нелегално имане и като поръчителство в интерес на страната. Тогава Вълев още не бе наказан.

„ През 2016 година отново Окръжният съд освободи 13 парцела и подвига натрапен запор върху дружествени дялове във компании и над 7 автомобила – леки и товарни, тъй като са били закупувани с потвърдени приходи “, напомнят юристи от Велико Търново.

Репортерска инспекция откри, че преди 7 години е наложена забрана върху 20 декара в Царево на компанията „ Саут коуст инвестмънт “ ООД, в която Георги Вълев и брачната половинка му Анелия са съдружници. Теренът е бил платен през 2005 година, а пазарната му оценка е 6 млн. лева Имотът е за ваканционно населено място „ Сънрайз вилидж блок А “. През 2016 година съдът подвига възбраната върху този парцел на брега на Черно море. Цена не е посочена. Сега „ Антикорупция “ желае конфискация на 686 495 лева действителна стойност от предписание с 14 дка в Царево и настрана още 161 830 лева от 788 кв. м в промишлената зона на Царево. Не излиза наяве по какъв начин терен от 20 дка с пазарна оценка от 6 млн. лева за седем години е станал два имота с подобен размер и с такава цена. За пръв път в този иск до съда на „ Антикорупция “ се показва и парцел в Слънчев бряг. Двата имота са с по една втора идеални елементи от по 8238 кв. м, а действителните суми от разпореждането с тях са по 648 770 лева И двата терена са от 2004 година, само че единият е от юли, а другият от септември. Одобрени са с една заповед на кмета на Несебър от май 2004 година Сега се желае и лишаване на 3 дка в село Резово, община Царево. Теренът е пета категория и с ограничавания по Закона за биологичното многообразие.

Да се отнеме в интерес на страната целият втори етаж от 112 кв. м в центъра на Велико Търново, прочут като Търговската къща, и съпружеска общественост на Вълеви. В определението на съда от 2011 година за този парцел е посочена стойност от 800 000 лв.. Няма данни през 2016 година съдът да го е освободил от възбраната и през 2018 година се желае неговата конфискация. Сега страната желае да отнеме още 137 кв. м парцел на ул. „ Иван Вазов “ 33 в остарялата столица, къща и земя върху обща повърхност от 1500 кв. м в еленското село Давери, равнища в село Палици, изоставени земи на разнообразни места в Еленско от над 50 дка, дворни места в свищовското село Горна Студена, широколистни гори в Стражишко, къща и икономически постройки в Добри дял, жилище в квартал „ Картала “ във Велико Търново и други

Няколко нотариални акта би трябвало да бъдат оповестени за недействителни, в случай че съдът почете настояването на „ Антикорупция “. Почти всички са от 2007 година Тогава Георги Вълев продава на компанията „ Поликомерс – Г “АД една втора идеална част от 1422 кв. м, 919 кв. м на ул. „ Теодосий Търновски “, парцел в Арбанаси от 842 кв. м – къща и икономически постройки, 9 дка ниви в село Големаните. Трябва да се скапват и имотни покупко-продажби в село Джулюница и град Килифарево. В желае на комисията са разказани още десетки ниви в села и махали в региона, които подлежат на възможна конфискация.

На 146 149 лв. възлиза действителната сума по банков заем и овърдрафт по заем от 2007 година, които Вълев би трябвало да върне на страната. Освен това 42 100 лева е действителната цена от предписание с хранителен магазин на ул. „ Велики Преслав “ във Велико Търново, 4000 лева са получени от гараж, 10 250 лева от добит парцел в село Павел, други хиляди левове от разнообразни парцели в страната желае да бъдат иззети в интерес на страната комисията, тъй като са с необоснован генезис. Други 5000 лева са били получени от 500 дяла от капитала на „ Европа Палас “, 36 355 лева от продажбата на 251 дяла от „ Венид – Съни – инвестмънт “.

„ Сега няма искане за конфискация на капитала на „ Премиер Еърпорт “ ООД и върху дяловото присъединяване на Вълев в още няколко търговски сдружения. Запорите върху тях са били вдигнати през 2016 година Преди две години са освободени и 7 автомобила на Вълев. Сега се желае лишаване на 10 200 лв., колкото е действителната сума, получена от продажба на товарен мерцедес “, изясняват работили по случая.

Сега думата имат апелативните съдии в остарялата столица, които може и да създадат друг прочит на въпросното решение на Върховния касационен съд.

„ Със свое решение №78 от 30 май тази година Върховен касационен съд постанови, че периодите, в които инспекторите на „ Антикорупция “ би трябвало да съберат доказателства преди внасяне на иск за лишаване на имущество по реда на анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност (ЗОПДИППД) са инструктивни, а не преклузивни. Поради тази причина и настояването за недопустимост на производството и надлежно прекратяването му затова е безпричинно “, изясняват от „ Антикорупция “.

„ Правото на страната да отнеме имущество, добито от незаконна активност е материално право, за което законът е планувал 25-годишна погасителна отминалост, която тече от придобиване на имуществото посредством незаконна активност. То се упражнява по правосъден ред. Процесуална причина за практикуване на това право пред съда е влизане на неоправдателна присъда в действие. Друга причина за предявяване на желае, законът не е планувал “, разясняват адвокати.

В правосъдното решение се споделя още, че правосъдната фаза на производството се развива изцяло независимо по реда на Граждански процесуален кодекс и съдът не е привързан от фактическите констатации на инспекцията.

„ Следователно 10-месечният период на инспекцията за събиране на доказателства не е преклузивен, а инструктивен. Той има вътрешнослужебно значение за бързи и неотложни дейности на органите на Териториалната дирекция за застраховане реализирането на правото на лишаване на имущество, добито от незаконна активност, защото въз основа на отчета от инспекцията, Комисията взима решение за формиране на произвеждане за лишаване на имущество, добито от незаконна активност, и решение за внасяне на искане за налагане на обезпечителни ограничения “, написа още в правосъдното решение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР